RSS

salam belated aidiladha

cuti dah pun nak habis..assignment mcm biase tetap melambak..tapi aku x kesah semua tu.jnji ak dapat rehat dan duduk jauh dari kesibukan hari ak kat UMK..aidiladha baru je lepas..niat nk gi smayang raye kt surau bwh terbantut...bile pegi tengok..sorang manusia pn xdek kt surau tuh..agaknye semua pegi masjid kot..ak ngan adek ak pn patah balek semula kt umah..bantai makan pulut kuning mak ak..haha..

tulah..bile fikir balek..Qurban ni..x semestinya pasal qurban daging lembu je..istilah qurban sgt2 relatif dan mendalam mksdnye..contoh terdekat mcm mak ak..sepanjang die hidup..die dh byk berkorban..berkorban cinta..suami dn anak2..x mungkin ak boleh jdi setabah mak ak..tapi..ak tetap nk cuba "implement"kn sifat tabah tu dlm diri ak jugak..

ak yakin semua org pun mcm tu..semua org mesti kena berkorban untuk mendapatkn maksud yg tertentu (harap2 mksd itu mksd yg baeklah..)..contohnye..sanggup tido lmbt nk siapkn assignmnet..sanggup x nk mkn KFC sbab nk kurangkn berat bdn..sanggup korbankn kebahagiaan diri sendiri untuk melihat org laen bhgie.. :)..moge ape jua pengorbanan kite..semoga Allah meredhai jihad kita untuk merubah tabiat diri yg mazmumah nih..amiiin..





p/s : i'm still alive but i'm barely breathin..(ak sgt minat band nih)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

a whole new semester

it has been 3 weeks now in the newly third year and i'm still gasping for air..i'm still choosing the right path for being better and better..speaking about the external exam, alhamdulillah..i got average..not that high and not that low..just average..still..a lot of new subjects we had learnt such as clinical microbiology ( it's my fav!..dr. mokhtar bes and i always enjoy discussing case study), veterinary medicine,pathology ( i could feel in my gut that prof. imad is seriously head over heel in teaching us..) surgery I, Deutsch III..( the class that i enjoyed the most coz it's a low pressure subject..haha..i always learn to mimick to speak like a real German..who knows i might gonna work there?..amiin..)..

P/S: i'm just a sinner saved by grace

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

my missing puzzle piece in eidilfitri..

hari lebaran terasa indah..
gagah kakiku melangkah ke masjid bersama adik-adikku..
sebak dadaku mendengar laungan takbir..
terasa panas mataku menahan air mata..
entah mengapa..
syawal kali ini terasa cukup berbeza..
teringat dosa-dosa lalu..
mahukah tuhan ampunkan aku?

teringat tatkala dulu..
perkara-perkara jahil yang aku telah lakukan..
kalau aku mampu mengulang masa..
aku ingin mengubah segalanya..
apakan daya..
sudah takdir ilahi..
supaya aku sedar..
supaya aku lebih matang dalam soal kehidupan

sehabis sudah solat aidilfitri...
aku perhatikan sekelilingku..
ramainya manusia ingin meminta barakah mu ya ilahi..
terasa angin yang meniup khabar gembira ke perkarangan masjid ini..
ingin memberitahu..
masih ada hari esok..
untuk menjadi yang terbaik..
untuk menebus segala dosa dan noda..

p/s : mama, doakan akak supaya akak selamat di bumi Kelantan nih..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

the very first week of ramadhan

LI baru je habis minggu lepas and i am here in sg. buloh tengah tunggu masa untuk memasak juadah berbuka puasa..seronok waktu cuti-cuti nih..ak dapat belajar masak ngan mak ak macam anak dara pingitan..(dah boleh kawen dh nih..hehe)..setakat ni ak boleh tanak nasi dengan jayanya..susah ooo..tanak nasik..kena sukat air betul-betul baru jadik..sempat jugak ak buat pudding caramel untuk adik-adik ak..bangga pulak diorang ckp ak buat sedap..thx to cik amirah diana atas tunjuk ajar anda..

azam aku untuk ramadhan kali ini..pertama, ak x nak skip terawih..insyaAllah..kalau boleh nak terawih sampai penghujung ramadhan.kedua, i want to devote myself to Allah and my dearest family...nak tenangkan fikiran..ketiga, xnak fikir pasal balik UMK buat serabut kepala otak dok pikir pasal presentation n external exam.(ak tulis perkataan UMK pn dah serabut)..i just wanna do things one step a time..ke-4..nak buang sifat negatif yang setelah sekian lama bermaharajalela dalam diri..

the hadith says :-


ثلاثة لاتُرَدُّ دعوتُهم الإمام العادل والصآئم حتى يُفطِرَ ودعوة المظلوم يَرفَعُها الله دون الغمام يوم القيامة وتُفتَحُ لها أبوابُ السماء ويقول بعزّتى لأنصرنك ولو بعد حينٍ
Tiga orang yang tidak ditolak doa mereka: Pemimpin Yang Adil,Orang yang berpuasa hingga dia berbuka dan doa orang yang dizalim…..diangkat oleh Allah di atas awan pada hari qiamat dan dibuka baginya pintu-pintu langit dan Allah berfirman, “ Demi kemuliaanKU pasti AKU menolong engkau walaupun hanya menunggu masa sahaja”.
(Riwayat Imam Ahmad, Tirmizi dan an-Nasai dan Ibn Majah )


moga-moga kita dapat buang segala perangai-perangai syaitan dalam diri keh!!..



p/s : report individu x start buat lagi..cuti punye pasal ak lepak je ahh!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

aktiviti hari ini

jadual hari nih agak padat 
11.30 pagi-3.30 : acara perasmian kampus baru UMK di Bachok..seriously, lama gila tunggu VIP dtg..
3.30-5.30          : singgah sembahyang dekat surau berdekatan..sambil2 tunggu diorang habis sembahyang ak berborak dgn lecturer skjap pasal agama yg dia anuti iaitu agama buddha.bes..seronok pulak dgr cerita pasal variasi beragama, tapi kita x seharusnya menjadi org yg narrow minded selagi x bercanggah dgn prinsip aqidah kita..sesudah menunggu kawan2 yg laen selesai solat kitorang pegi pantai!!!! ahahaha..bes sgt release2 tensyen dekat pantai irama, bachok. hayun-hayun kaki kt air laut..tgkp2 gamba..mkn nasi berlauk yg bru dpt mse majlis perasmian kampus bachok..tambah pulak cuaca hari ni sgt elok, ombak laut sgt tenang, air yg kebiruan,,ahhh..subhanallah,,indah sgt hari nih..ak rasa tenang..on da way balik UMK ak dudok seat belakang kereta sambil2 tu ak tgok pemndngn luar, pastu edit gamba ak ngan atok ak..nyanyi2 lagu (ak sorang jela syok nyanyi sendiri senyap2)
5.30-6.00 : gi pasar malam..ternmpk ade gerai jual pengat durian, terus ak beli pengat durian sebab dh lama sgt x mkn durian..hehee..
8.30-9.45 : discussion subjek kenegaraan dan pembangunan malaysia..kumpulan ak ambil tajuk "isu pengangguran di malaysia".kitorang kena bincang apakah punca2 gejala tersebut dan cara2 untuk menyelesaikan isu pengangguran di negara kita..(ak rasa ak boleh jadi perdana menteri r nanti..heheh..)
10.00-11.45 : ak dgn kawan2 berborak di family kopitiam dgn one of the lecturers yg pernah ajr kitorang english dulu..gosh..teringt pulak mse dia ajk kitorang gi KB minum2 dulu..it was seriously hilarious..kitorang nyanyi2 dlm kereta..borak2..dh laa mse tu musim final exam..tpi mse tu sronok sgt..alhamdulillah laa ak dikelilingi oleh org yg baik2 dan penyayang..gosh..buat assignment bukan maen malas..tapi bile org ajak kluar minum semangat pulak ak nk pegi..itulah manusia..lama jugak kitorang berborak tapi bukanlah perkara2 yg tak berfaedah..semua tajuk kitorang bincang :-
 1) tajuk masa depan pelajar UMK
 2) soal keberkatan
 3) cara2 nk improvise english
 4) isu agama
 5) tempat2 menarik di dunia
1.00 a.m : selamat mlm dn assalamualaikum..nk tido sudaa

p/s : jgnla fikir benda mengarut k..fokus ke hdpn..org xdek pon fikir psl kaw..kaw jgn la sibuk2 nk berjiwa pulak..maju asma!..maju!! bersabarlah..insyaAllah..pasti kaw akn ketemui jalannya..
  



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

hari gotong-royong

pagi lagi ak dah bangun kejutkn kawan2 ak untok pergi bergotong-royong tebang pokok kt rumah nenek ak.bes sgt.it may look simple but i enjoy my friends around me. nenek masak sedap gile hari nih..nasi carribean dgn ayam rempah..kari dal n pajeri nenas...perhhhhh! marvelous!! thx la kwn2 sebab tolong ak tebang pokok kt umah nenek ak..jasa baik korang mmg dikenang..rugi plak x tgkp gamba masok dlm blog..huhhuu


p/s : thx to Mek yuh (kak. yus), Mek Na (aina..hahah), akmal, hezry, pa'an, cik dah (shieda) n yanti (dak comel)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

i thank god i still have a chance

short semester sudah pun bermula dan ak di sini masih mengharap semuanya akan menjadi ok..acap kali ak berdoa agar ak disisipkan dgn secebis keyakinan dalam diri untuk menjadi yg terbaik..alhamdulillah..keputusan peperiksaan akhir semester 4 sudah pun keluar..walaupun tidak seperti yg ak jangka, tapi ak amat bersyukur ak dapat 3.58

inilah hadiah buat mama..ak tahu mama x henti2 doakan ak supaya ak boleh buat dlm exam..lagipun ak memang sgt2 x sangka ak boleh dpt.bile dok teringt balik ape yg dh terjadi mse musim exam hari tuh..Allah je yg tawu betapa sukarnya ak mse tu..naseb baik kawan2 ak byk sokong ak dri belakang..

ape2 pon ak wajib bangkit mgubah haluan ak untuk menjadi yg terbaik..biarlah perkara yg lalu itu menjadi  bintik-bintik hitam noda dlm sejarah hidup ak..sekarang ni..dh xdek ape yg mnganggu ak..Asma yg baru xkn sama dgn Asma yg lama..kerana Allah tak akan mengubah kaum itu..sekiranya dia tidak ubah dirinya sendiri







p/s : nanti nk buat persembahan ke xnk ek?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PASTI ADA SINAR

Aku umpama seekor merpati putih...
Akulah merpati putih,
Yang suci mencari erti,
punya impian menakluk awn..
punya mimpi mengejar pelangi..

aku hanya ungas kecil,
yang sering saja dipandang sepi..
namun,
tika mimpi berubah menjadi cita
saat itu mentari menyinar..
ku lihat harapan dicelah rimbunan halangan..

ku jengah jendela alam,
aku tahu, aku yakin,
punya kuasa yang maha besar yang mengawal alam,
walau sekecil aku sang merpati desa,
pasti Dia ada bersama.
Jadi,
Mimpi bukanlah satu yang tiada pasti,
Impian dengan izin-Nya pasti bisa kukecapi.
Tidak hanya pada penilaian duniawi,
Malah pasti di akhirnya ukhrawi..

gmbr xdek kene mngena dgn post


p/s : dengarlah suara hati..berdoalah byk2..pasti ada sinar


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Siti Hawa Fauziah binti Ismail


my reality check


my defender


my bestfriend


my guardian angel






selamat hari ibu..mama
siapalah nor kalau bukan kerana mama

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

niat di hati

wherever you go
whatever you do


please..
stick that into your head
it's you!!
you decide the path
wether it's wrong or right
it's you!!
think twice before you act
remember Allah..n Allah will help you

p/s : chayok Asma!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

jangan..

sebelum ak tido..ak nk pesan diri aku

1) jgn terpedaya dgn lelaki
2) jgn terpedaya dgn lelaki
3) jgn terpedaya dgn lelaki

sekian~

p/s : x semua lelaki jahat..naseb la dpt lelaki jahat

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sg. buloh is my hometown

bru sampai umah..pagi2 je mama suwoh bgun siap2 gi klinik..allergic ak ni x elok2..last2 gi jumpe doktor..doktor ckp bkan allergic tapi scabies.(gile kaw!..patotlah ak gatal2 sepanjang hari dok garu2). doktor sini sgt la bagus..ak saket simple je tapi service die bagus smpi dia check a bit my throat, my blood presssure, heart beat n lymph node..padahal saket scabies x perlu pown check hearbeat segala..for those who lives in sg. buloh mcm ak boleh la mndptkn khidmat Dr. R. Rajeswaran at Klinik Bandar Baru

alhamdulillah..dah balek rumah ni hati rasa tenang.dada rasa lapang..ak harap kontroversi yg melanda baru-baru nih beransur hilang..ak dh x kuasa nk layan ak cuma bersabar je dgn kerenah ragam manusia yg beraneka rupa dan bentuk..yg penting ak bangga dgn diri ak sebab ak sekarang ni berada di jalan yg lurus. itupun atas didikan mak ak dan sokongan kwn2..

for the things that ever happened to me..i thank god for giving me such opportunities..ak x perlu nk serabut kepala fikir pasal kapel lgi dah..nk jaga hatilah..nk jaga tulah..seriously hidup berpasangan nih mmg kena byk bertoleransi..kalau rasa diri tu xdek sikap toleransi lupakanlah hasrat nk berpasangan..ak baru sedar diri ak mcm mne bile berkapel..ak asyik rasa berbelah bahagi..rasa tersekat..rasa kosong..rasa hilang kwn2..rasa hilang pertimbangan..rasa resah..n mcm2 lgi lah..sekarang ni bila single.rasa lapang yg amat sgt..ak rasa ak dpt diri ak balik..ak rasa enlightened..ak rasa ak boleh nyanyi sekuat hati..ak x rasa terikat ngan sapa2..ak rasa lapang..mungkin hidup berpasangan blum sampai masanya untuk ak lgi..

bagi sesiapa yg sudah mempunyai calon amalkanlah doa ini.

."ya Allah sekiranya dia baik untuk diriku, keluargaku, agamaku dan kehidupanku..Kau dekatknlah dia bagiku.sekiranya dia tidak elok untuk diriku,keluargaku, agamaku dn kehidupanku..Kau jauhkanlah dia dariku dan kuatknlah hatiku untuk menerima perpisahan ya Allah..dan Kau pisahkanlah kami dgn cara yg baik..amiin"..(doa ni Erni yg ajr..seriously..insyaAllah..it works tapi kena selalu amal dn kena doa bersungguh-sungguh..Allah kn maha Mengetahui dan maha Adil)

buat masa ini..ak xnak fikir pasal jodoh..perancangan Allah lagi hebat dri rancangan hambaNya..dulu ak bercinta bagai nk rak, last2 x jadik jugak..biarlah jodoh itu dtg dgn sendiri sementara ak nk perbaiki diri ak menjadi yg terbaik..buat masa sekarang ak nk fokus dgn diri aku, kwn2, keluarga n kerjaya sbg student..ak nak tunaikn tgjwb ak dekat mak bapak dulu..selesai tu semua..brulah ak boleh buka pintu hati ak untuk insan bernama lelaki..lepas ni ak xnk cari kekasih lagi dah..ak nk carik calon suami je terus

ciri2 lelaki yg baik untuk aku:-
1) dia xkn sakiti hati aku..dia xkn biarkn ak mengalir walau setitik air mata pun kerana dia..kalau boleh dia nk buat ak bahagia bila ak bersama dia
2) syg ak lebih dri ak syg dia
3) xkn menyusahkn ak dan xkn paksa aku..dia harus faham perangai ak mcm mana..bukan condemn ak dn tinggalkn ak terkontang-kanting
4) hormat ibu dn ayah ak..ibu ak ialah org yg paling patut dpt lynn first class sebab ibu ak lah org yg lahirkn ak 9 bulan 10 hari..ingat, ibu ak bukan tempat untuk berkurang ajar..
5) dia harus lebih matang dri aku..kalau lgi tua dri ak lgi bagus..cukup2 lah dgn lelaki yg x matang..lelaki yg belum matang tidak tahu nk letak ego dia kt mne..terlampau ego sampai ak yg menderita..lelaki yg matang senang untuk dibawa berbincang.brulah ada unsur hormat-menghormati antara satu sama lain
6) lelaki yg syg wanita tidak akn merosakkn wanita itu..tidak akn sentuh wanita itu sampai wanita itu betul2 jadi milik dia (susahnya nk cari lelaki mcm ni.kalau ada bagitahulah ak..biar ak sendiri yg lamar dia..hehe)
7) kuat agama dan imannya..ak mahu org yg boleh bimbing ak untuk menjadi yg terbaik..bukan ke arah kehancuran
8) bukan lelaki main2..dia harus setia..bukannya suka main2 perempuan di belakang ak

p/s : i'm a woman made of steel

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

the best word to describe


for all the things ever happened..i say alhamdulillah..
alhamdulillah..is the best word to describe..
alhamdulillah..n..thank you allah..for giving me these chances..
chances to breath deeply..chances to ponder..
chances to be better n better everytime i was knocked down by storm
thank you Allah..thank you Allah

alhamdulillah..for giving me the best mother on earth
alhamdullilah..for letting me know who's my best friend on earth
alhamdulillah..for giving me break up experience
alhamdulillah..for those who have my back
alhamdulillah..for giving me super great teacher like dr. rahman
alhamdulillah..for transforming into a wise young woman
alhamdulillah..for not to be blind 
alhamdulillah..for my strict father
alhamdulillah..for giving me courage to stay n fight fight 
fight!!!    

                                        

p/s : jom stadi parasito!!!!!!!!



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

maybe i am

this evening dr. azam brought prof aung, prof imad, q and me to see dr. rahman..alhamdulillah he's getting better..it was funny to see dr azam to joke around and cheering him up. :))
i'm glad dat dr. rahman still remember something about me..
me : dr. do u still remember me?
dr. rahman : of course..i still remember u..dulu you used to hustle..but now u r a nice person

i am amazed about how good his brain is..sgt cekap..lagi amazed sebab he still remember about what happened to me a couple of months ago..he gave me a really4x useful advices..n i can't forget  it for the rest of my life..


after that, we had some "makan-makan" at restaurant nasi kandar before dr. azam sent us back to UMK..while eating..prof aung said something to me in front of everybody..

prof aung : asma..u are very mature
me : uhuk2..(tersedak)..dr. why do u say so?
prof aung : hmm.. i think u r mature..because...eventhough u have problems..u always smile
me : *speechless*..

maybe i am mature..maybe i am not..it depends on the situation..still, there's so many things to learn about life. still..kalau x kerana nasihat org2 tua..x mungkin ak berada di sini...mungkin ak dh meratap dn menangis pasal benda2 remeh..

p/s : terima kasih ibu..kalau tidak kerana kasih ibu..mungkin saya tiada di sini..mampu berdiri dgn gagah dan berani untuk meneruskn perjuangan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

that don't impress me much

this is what i thought

first.

tutop ipod kt bwh tu..


dn..


dengar..




                                  






p/s : final lgi berpa hari..doakan yg terbaek kwn2 ..harap2 semuanya berjalan lancar..amiiin..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sisa-sisa hari tua

Alhamdulillah..ak, intan, hezry n pa'an bru je lepas antar akmal kt stesen keta api Wakaf Baru..sronok plak antar dia balek..borak berjam-jam dekat kafe stesen tuh..menghabiskan "sisa-sisa tua"..cerita macam2..bergelas-gelas order air..abes ak kene perli tajam ngan diorang..cerita pasal zaman sekolah dulu..mcm x percaya plak kawan2 ak nih hebat2..pengawas pusat sumbr skolah..ketua pengawas..hahah..ak kt skolah dulu biase2 je..cikgu nk pndng ak pun xnak..yelaa..bdak average..x pndai mcm bdak2 laen..

syukur sngt2..dikurniakan rakan2 seperti korang semua..menyokong ak dri belakang supaya ak buat yg terbaek..kn pyh dpt kwn mcm tuh..ak syg r koranggg!!!

p/s : asma munshi chayokkkkkkk!!!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

garang garang..sayang sayang

baru je lepas habes test pharmaco..the very last one..gile ahh pharmaco tdi..ak jawab men ikut naluri je..TRUE OR FALSE.pastu kene plak soklan pasal tetracycline.haram jadah ak x hafal.memang ak goreng je tdi...

.lepas test tdi, kitorang sume kene marah atas sebab yg same..daripda dulu sampai sekarang mesti masalah yg same.."etika pemakaian"...pastu lagi membukakn mata ak..dr. azam ingtkn kitorang pasal final exam dh dekat..yg ak ni plak dok kalut pikir bukan2..heish..xdek anjakan paradigma langsung.sepatutnya bende2 remeh patut tolak ke tepi je..jadi contoh pd yg laen dn buat yg terbaek..

.esok ade presentation Deutsch, virology lab test and immuno oral test..sume dalam satu hari. so memang padatlah jadual ak esok..ciao!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

it's not how good you are

baru je lepas balek dari UPM sebab vetsport..bes gile weyhhh..i took part in "tarek tali" and suprisingly my team won..haha..thx to encik wan who taught us all the techniques untok menang ...after the closing ceremony n stuff we packed our thingy n bersiap sedia untok bertolak ke UMK..before that we were brought by our staffs to visit MINES..which i never been there before..pathetic kan? ..dudok selangor pon x pernah pegi..Sampai je sne je jalan2 n cuci2 mata sebab xdak duet..look what i've got from MINES..
the title impressed me..it's like love at first sight..let's flip thru

this book is about wisdom n self-motivation


dh bce separuh dlm bas..n ak x sabar nk abeskn lgi separuh..chayok!

s

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

even just for awhile

aish..hujung minggu nih kene gi UPM...yippie!..can't wait to see my mom..i dun really care about those sukan rakyat thingy..i still wanna go home and see my mom even just for awhile..there's so much thing i wanna tell n i can't help it..
but first thing first..i got to face immunology test tomorrow n berambus bertolak gi KL mlm hari..puasa nazar pun x buat lagi..insyaAllah esok ak akn tunaikn..ape lgi ek nk buat esok?..yep..in charge "we own we care" publisity..can't wait to see how this things are done..


*gambar xdek kene mngene ngan pos :P*

p/s : untok ibu saya..saya ada banyaaaaaaaaak sgt benda nk cerita kt mama..hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

duhai kisah lama

yes, that's the end of it
selamat tinggal kisah lama
aku banyak belajar dari kamu
Duhai kisah lama
aku maafkan kamu
kesilapan dulu 
membuat ak lebih berhati-hati
terima kasih kisah lama
kerna tanpa kamu
 mungkin aku tiada di sini



p/s : Beri hatimu hanya untuk Allah,pasti Allah temukan padaMu pemilik hati yang terbaik...hamparkan masamu seluasnya untuk Allah,pasti Dia aturkan kehidupanmu dengan baik...^_^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

usah merendah diri

dh lama ak menyepi..sunggoh.ak xnak dipergunakan lagi..kalau nk kata nak..kalau x nak..katakan saja xnak..aku senang..ak tawu kelebihan ak..ak tahu ak boleh buat dan harungi kehidupan ak nih..ak x perlukan siapa2..ak cuma perlukan Allah..mama, adek2, keluarga ak..n kwn2..


memang benarlah kata org2 yg lebih tua dari ak..sunggoh memang benar..tapi atas dasar bodoh sombong ak..ak ikut jugak nafsu remaja dlm diri nih..kn dh kena..sunggoh ak buta..x sedar dan x nmpk dgn perkara yg benar2 terjadi..maklumlah..hati perempuan..lembut sampai kena pijak2..

sekarang ni ak decide ak nk senyap dan mendiam diri..cukuplah dgn byk perkara yg ak lalui nih..dri ak kecik sampai besar..mmg byk dugaan..tapi last2..ak sampai kt sini jugakkn?..ak masih mampu berdiri..mampu berikan yg terbaek..so?..ade aku kesah kalau org x amek kesah psl ak?..please la..ak bukan org yg cepat melatah...

terima kaseh la pd sesiapa yg berjaya buka mata aku luas2 sampai ak nmpk lubang parut jerawat tuh..hodoh kot...huhu..

p/s : Beri hatimu hanya untuk Allah,pasti Allah temukan padaMu pemilik hati yang terbaik...hamparkan masamu seluasnya untuk Allah,pasti Dia aturkan kehidupanmu dengan baik...^_^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kekasih sejati aku~mama~

SAYANGI KELUARGA
Bahagia seluruh semesta
bermula dari sebuah keluarga
dari titis susu ibu tersayang
terbinalah sungai kasih yang panjang
Tumbuh dari keringat ayah
kita perah pengorbanannya yang melimpah
air matanya mengalir di darah kita
membina semangat dan cita-cita
Rentaslah seribu lautan
kembaralah di serata benua
tak kan kau temui semurni cinta
semurni cinta keluarga
Bila langkah remajamu ditusuk sembilu
kembara dewasamu diamuk nafsu
kenanglah pesan ibu
ingatlah madah ayah:
Kembalilah ke jalan Allah

p/s : terimalah hakikat..jgn nafikan yg salah..kelak diri sendiri yg merana

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sye ade baby baru

pagi lagi..ak dkhabarkn dgn kelahiran anak saudara rumate ak, yuni..the first baby sulong ever in En. Wan Nazymudin famili..ak pon excited gak nk tgok..x jadik ak nk bukak nota non-ruminant..tertinggal mcm tu je ats meja..heheh..plus..ak mmg nk kluar dri bilik berbentuk kuboid ak nih.tensyen betul!..
smpai je KBMC..trus dpt tgok baby chumelll sgt2..huhu

video

mule2 nmpk baby nih..ak rse kagum sebab baby ni sgt2 kecik, terharu sampai nk nangis..rse besar anugerah yg Allah beri..berkaca air mata ak tgok baby tdi..mak baby nih a.k.a kakak ayuni..nmpk relax dn  tenang walaupun pucat..dh la bru labor kul 11 pgi tdi..mmg hebat Allah jadikn wanita..kerana ketabahan dan sikap tenang mengharungi cabaran yg hampir meragut nyawa..huiiii..tibe2 ak fikir..ak nk mengandung je..tpi xnk beranak boleh x?? beranak sakit..tpi kesakitan itulah Allah ampunkn semua dosa2 ibu2 yg melahirkn anak secara TOTAL!..subhanallah..

p/s : don't take life seriously..biasela tu..hidup tanpa cbrn ialah sgt2 hambar

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

minggu depan busy lagi

mlm ni supposedly kitorang ade test immunology..tapi tangguh lagi..lagi..lagi..ak ingt boleh la lapang sikit mggu depan stadi rilek2 tanpa ade tekanan..tpi apekn daya..kitorang x bersedia lgi..markah mid-test 25%, maunye nk haruk kitorang dibuatnye..terkadang ak terfikir..inilah pertolongn dari tuhan sbnrnye..sering diberi peluang kali kedua untok perbaiki diri menjadi yg terbaek..



17-18/2-penang trip!!!..I LIKE I LIKE!!
23/2- test iimuno
24/2-presentation immuno
27/2-pharmacology test

p/s : mlm ni nk keluar ke xnk ek?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

mencintai tak semestinya memiliki

salam maulidurasul..pagi2 lagi hormon ak mcm x betul..perasaan bercampur baur..sunyi..pilu.la bagai..ak tabahkn jugak diri ak jwb soklan German tdi..tiba2 ak terfikirkan dia..mcm mne die sekarang?..apa dia tgh buat?..dia ok ke?

fahami dan hayatilah lgu ni wahai sygku..





ak sering berdoa pd tuhan "ya Allah ya tuhanku..jika dia benar-benar untokku..baek untuk kehidupanku,diriku dan keluargaku..Engkau dekatknlah dia pdku..ya Allah..jika dia bukan milikku..tidak baik untuk diriku, kehidupanku dan agamaku..Engkau pisahkn kami dgn cara yg baik..hanya kpd Engkau ya Allah ak sembah dan hanya pd Engkau ak meminta pertolongan..amiiin"

p/s : aishiteru...insyaAllah..kalau Allah kata kau milikku..kau tetap milikku..amiin

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cinta ibu untok anak-anak

sedang asyik ak mengkaji bahase jerman di satu sudut..sambil ak perhatikn mama tgh solat..aduh, jiwa ak terusik!..ya Allah..syahdunya ak tgok mama..membuatkn ak terfikir sejenak..betapa bodohnya ak kalau ak pecah amanah..amanah ak sbg seorang anak untok mengubah naseb keluarga..

sejenak..ak perhatikan raut wajah mama..ingin sekali ak katakan pd mama
"bersabarlah wahai ibu..anakmu..akn mengubah segalanya.."
terima kasih mama.
.kerna bahumu selalu ak pinjam untuk menangis
.kerna suaramu sering menjadi penyejuk hatiku
...kerna nasihatmu untok ak menjadi org berguna
kerna kesabaranmu ke atasku
kerna cintamu pada aku

p/s : maafkan ak kalau ak x sempurna untokmu mama

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bersabar dan bersabarlah

sungguh, ak tak tahu apa yg ak rasa sekarang ni..ak sering rse tersepit..betulkah ak ni dh berubah seperti org laen kata?..nasib baek mama sentiasa ada disisi ak untuk nasihat dn pedoman..ak mengaku..ak bukanlah seorang yg bersifat penyabar..asal ade je yg buat ak x suke..mesti ak memberontak..tpi mama pesan pd aku..ak x boleh bertindak sesuka hati..ak harus bersabar dan bersabar..mungkin sesuatu yg kita tak suka itu baik untuk kta..dan mungkin sesuatu yg kita suka itu tak baik untok kita...

biarlah perangai org yg kita syg tidak seperti yg kita dambakan..mungkin ini ujian dari Allah untok kita..sejauh mana kita mampu bertahan.dan sehebat mana kita mampu bersabar..seringkali ak tanya mama.."Ma, mcm mana kita nk tahu org yg kita syg itu akn jadi milik kita?".."Nor kena byk2 doa..berdoalah supaya org yg kita syg itu bersama-sama dgn kita hingga akhir hayat. Terimalah baik dan buruk dia seadanya spt mana dia menerima kekurangan diri Nor". terus air mata ak menitik-nitik bila mama ckp mcm tuh..

kalau nk diikutkan..dugaan yg ak alami ini amat2 lah kecil nk dibandingkn dgn apa yg mama dah lalui..pesan mama, "Nor kene ikut cara mama..Mama byk bersabar dgn suami mama..kalau ada perangai dia yg kita x suka..kita kena nasihat dn selalu berdoa agar dia berubah..sama jugak mcm mana mama sabar dgn anak-anak mama yg berbagai kerenah.."

terus hari itu ak berbual dgn mama sepanjang hari..memberi nasihat yg sgt2 ak dambakan.."Nor kena percayakn takdir, jodoh, maut, perpisahan, kiamat dn sebagainya..itu semua urusan tuhan..kita sebagai hamba kena laluinya dn jadi yg terbaek. Barulah kita sbg hamba tenang mnghadapi segala-galanya."..kdg2 ak fikir..pergaduhan itu terjadi bukanlah salah org laen..mungkin salah diri ak sendiri dri segenap perkara..wallahua'lam..



p/s : tanpa mama..ak bukanlah sesiapa..dia sumber kekuatan ak..i can't imagine my life without her





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS